Lounasetu maksaa itsensä takaisin

Verorahoin tuettu lounas on investointi työllisyyteen - Etu maksaa itsensä takaisin. Lounasetu hyödyttää ravintola-alaa vuosittain noin 70 miljoonan euron arvosta lisäämällä ravintola-alan kokonaiskysyntää. Oxford Researchin selvityksen mukaan lounasetu tuo valtion kassaan 25 miljoonaa euroa. Lounasetujärjestelmä edistää myös alan työllisyyttä luomalla yli tuhat työpaikkaa ravintola-alalle. Valtio investoi lounasetuun 17 miljoonaa euroa vuosittain.

Oxford Researchin laskelmien mukaan verotuettu lounasruokailu lisää ravintola-alan kokonaiskysyntää noin 67 miljoonalla eurolla. Kokonaisuudessaan veroetu kasvattaa julkisen sektorin verotuloja noin 12 miljoonan euron arvosta ja vähentää työttömyyden aiheuttamia kustannuksia yli 13 miljoonaa euroa.
 
Oxford Researchin selvitys julkistettiin Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n ja Edenred Finlandin 15.10. järjestämässä ”Päivän puhutuin ateria – lounas työpäivän aikana, lautasellinen kasvua ja työllisyyttä” -seminaarissa. Seminaarin pääpuhujina toimivat oikeus- ja työministeri Jari Lindström sekä Christopher Wanjek, ILO:n julkaiseman ”Food at Work” -teoksen kirjoittaja.

– Hetki, jonka laittaa lounastaukoon maksaa itsensä takaisin lisäämällä tuottavuutta ja työtehoa, sanoo oikeus-ja työministeri Jari Lindström

– Lisäksi lounasetu tukee ravintola-alaa eli työllisyyttä, jatkaa Lindström.

Tällä hetkellä lounassetelin veroetu on 25 prosenttia.

– Vaikka laskennallisesti veroedusta koituu verottajalle arviolta noin 17 miljoonan euron vuosittaiset menetykset, korvautuvat nämä täysin ravintolatoiminnan työllisyysvaikutuksen ansiosta. Verotuettu lounasruokailu tuo merkittävän lisän ravintola-alan kokonaiskysyntään. Siksi on taloudellisesti edullisempaa pitää kiinni veroedusta kuin esimerkiksi luopua siitä, kertoo Oxford Research Oy:n toimitusjohtaja Arttu Vainio.

– Julkisen sektorin saamien verotulojen yhteisvaikutuksesta yhteiskunta hyötyy lounasedusta yli 25 miljoonaa euroa. Täten lounasedun nettovaikutus on  varovaistenkin arvioiden mukaan noin 8 miljoonaa euroa positiivinen. Kyseessä on sosiaalinen ohjelma, joka maksaa itsensä takaisin, sanoo Vainio. 

Työpaikkaruokaloissa veroetu on korkeimmillaan jopa 40 prosenttia. Oxford Researchin raportissa todetaan, että jos myös lounassetelin veroetu korotettaisiin 40 prosenttiin, lisäisi tämä ravintola-alan työllisyyttä entisestään. 

– Raportissa todetaan, että verotuki lisää lounaiden määrää noin 34 000 kappaleella päivittäin. Jos nämä jäisivät syömättä, tämä ei vaikuttaisi kielteisesti ainoastaan ravintola-alaan ja sen työntekijöihin, vaan myös työntekijöiden terveyteen ja työtehoon, sanoo Edenred Finlandin toimitusjohtaja Markus Mustelin.

– Lounastauko on yksi tärkeimmistä työkykyä ylläpitävistä arkisista rutiineista. Myös aiemmasta Taloustutkimuksella teettämästämme tutkimuksesta selviää, että yli 80 prosenttia suomalaisista työnantajista, työntekijöistä ja ravintoloista pitääkin olemassa olevaa lounasetujärjestelmää kustannustehokkaana ja hyvänä. Lounasetujärjestelmiä esiintyy lounassetelien ja lounaskorttien muodossa laajalti muuallakin Euroopassa. Ne ovat käytössä 19 EU-maassa, jatkaa Mustelin.

Oxford Research selvitti lounasedun makrotaloudellisia vaikutuksia lounassetelitoimittaja Edenred Finlandin toimeksiannosta. Oxford Researchin raportti löytyy kokonaisuudessaan täältä


Katso tulokset infografiikan muodossa
(kuvat aukeavat uuteen ikkunaan klikkaamalla): 


          
Lisätietoja:
 
Leena Hellfors
Toimitusjohtaja
Edenred Finland Oy

+358 400 323 434
leena.hellfors@edenred.com
 
Arttu Vainio
Toimitusjohtaja
Oxford Research Oy
+358 40 734 2555
arttu.vainio@oxfordresearch.fi
 

 
Edenred Finland Oy
Edenred on maailman johtava prepaid-maksuvälineratkaisujen tarjoaja, joka kehittää palveluja työntekijöiden hyvinvoinnin ja organisaatioiden toiminnan tehostamiseksi. Edenred on listattu Pariisin Euronext pörssiin ja yritys toimii 42 maassa noin 6.000 työntekijän voimin. Edenredillä on lähes 660.000 asiakasta sekä yksityiseltä, että julkiselta sektorilta, 1,4 miljoonaa kumppania ja 41 miljoonaa edunsaajaa. Vuonna 2014 liikkeelle laskettujen korttien ja seteleiden kokonaisarvo oli 17,7 miljardia euroa, josta 60 % on kehittyviltä markkinoilta. Suomessa Edenredin valikoimaan kuuluvat tuotteet Ticket Duo®, Ticket Lounas®, Ticket Mind&Body®, Ticket Transport®, Lounasseteli™, Virikeseteli® ja Delicard. Edenred on toiminut Suomessa vuodesta 2005. Suomessa Edenredin henkilöstöetukortit ja setelit käyvät yli 11 000 verkostoon kuuluvassa ruokapaikassa ja yli 5 200 liikunta- ja kulttuurikohteessa, mukaan lukien R-kioskit, joista voi ostaa tapahtumalippuja. www.edenred.fi


 

Sähköposti

Edenred Finland Oy Elimäenkatu 15
00510 Helsinki

Ticket Lounas®/ Ticket Restaurant®, Edenred-kortti/Ticket Duo®, Ticket Virike®/Ticket Mind&Body® and Ticket Transport® cards are issued by PrePay Technologies Ltd, a member of Edenred Group, under license from Mastercard International Incorporated. The cards are valid only in Finland within the network of merchants accepting the cards. Card programmes are managed by Edenred Finland Oy. Mastercard is a registered trademark of Mastercard International Incorporated.

Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoa.