Tänään vietetään valtakunnallista lounaspäivää – lounastauolla merkittävä vaikutus työhyvinvointiin

Suomessa vietetään tänään valtakunnallista lounaspäivää muistuttamaan työpäivän aikana pidettävien taukojen ja yhdessä syömisen tärkeydestä työhyvinvoinnille. Säännöllinen lounastauko lisää virkeyttä läpi työpäivän ja vähentää väsymystä. Tampereen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan onnistuneen lounaan salaisuus on työasioiden unohtaminen. Lounaspäivän järjestäjänä toimii Suomen suurin työsuhde-etujen tarjoaja Edenred Finland.

”Edenred haluaa muistuttaa suomalaisia lounastauon tärkeydestä työhyvinvoinnille julistamalla perjantain 16.9.2016 valtakunnalliseksi lounaspäiväksi. Haastamme kaikki suomalaiset viettämään lounaspäivää ja kutsumaan kaverin mukaan lounaalle”, sanoo Edenredin toimitusjohtaja Markus Mustelin.
 
Lounaspäivän päätapahtuma järjestetään Helsingissä Hietaniemen kauppahallissa,  jossa ravintolat muistavat asiakkaita alennuksilla, ja tarjolla on maksutonta lounasjoogaa.

Jokainen suomalainen voi kuitenkin osallistua päivään lähtemällä työkaverin kanssa lounaalle työpaikan ulkopuolelle. Päivällä halutaan myös innostaa suomalaisia liikkumaan lounastauon aikana pois omalta työpisteeltä ja unohtamaan työasiat hetkeksi.

”Säännöllinen lounastauko auttaa palautumaan työn kuormituksesta jo työpäivän aikana. Lounastauon aikainen palautuminen on puolestaan yhteydessä vähäisempään uupumusasteiseen väsymykseen. Tehokkaimmillaan lounastauko on silloin, kun työntekijä saa itse päättää, missä ja millä tavalla sen viettää. Tehokkaan irrottautumisen takaamiseksi olisi hyvä viettää lounas ilman, että puhuisi tai edes ajattelisi mitään työasioihin liittyvää. Tätä helpottaa liikkuminen pois työpaikalta, jos se vain on mahdollista”, kertoo Tampereen yliopiston työkuormituksesta palautumista käsittelevää tutkimusprojektia vetänyt professori Ulla Kinnunen.  

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että lounastauon viettäminen säännöllisesti, mahdollisuus päättää itse lounastauon viettotavasta ja työasioiden siirtäminen pois mielestä olivat yhteydessä onnistuneeseen lounastauon aikaiseen palautumiseen. Lisäksi onnistunut lounastauon aikainen palautuminen ylläpiti työntekijöiden hyvinvointia pitkällä aikavälillä.
 
”Lounastauoilla on tärkeä merkitys myös työviihtyvyyden kannalta. Ruokapöytäkeskustelut edistävät tiedonkulkua työntekijöiden välillä ja luovat avoimempaa työympäristöä, kun työkaverit tutustuvat toisiinsa työpaikan ulkopuolisten lounaskeskustelujen äärellä”, kommentoi Työterveyslaitoksen asiantuntija Jaana Laitinen.
 
Vinkit virkistävään lounastaukoon:
 
·         Poistu omalta työpisteeltä ja haukkaa raitista ilmaa matkalla lounaspaikkaan
·         Lähde porukalla syömään ja keskustele muista kuin työasioista
·         Irrottaudu työstäsi
·         Älä syö liian raskaasti
 
Lisätietoja:
 
Joonas Hyyppä, markkinointijohtaja
Edenred Finland Oy
+358 50 567 0939
joonas.hyyppa@edenred.com
Share this post
  

Email

Contact Us (09) 7594 2848 (lnf/mcf)
Mon-Fri at 9.00 am to 4.00 pm

Edenred Finland Oy Elimäenkatu 15
00510 Helsinki

Ticket Lounas®/ Ticket Restaurant®, Edenred card/Ticket Duo®, Ticket Mind&Body®/Ticket Virike® and Ticket Transport® cards are issued by PrePay Technologies Ltd, a member of Edenred Group, under license from Mastercard International Incorporated. The cards are valid only in Finland within the network of merchants accepting the cards. Card programmes are managed by Edenred Finland Oy. Mastercard is a registered trademark of Mastercard International Incorporated.

We use cookies to serve you better. If you continue we assume that you consent to receive all cookies on all our websites. More information.