Tutkimus: yli 55-vuotiaat työelämässä

Edenred-Ipsos Barometri 2015 selvitti työntekijöiden motivaatiota ja hyvinvointia Euroopassa. Yksi tutkimuksen painopisteistä oli ikääntyvien työntekijöiden tilanne työelämässä.


 

Pohjois-Euroopassa yli 55-vuotiaat työntekijät ovat lähes poikkeuksetta onnellisempia työpaikoillaan sekä tyytyväisempiä työpaikalla kokemaansa arvostukseen verrattuna muihin Euroopan maihin. Suomalaiset ovat kaikista kyselymaista tyytyväisimpiä elämänlaatuunsa työpaikoillaan. Nämä tulokset ovat osa Edenred-Ipsos Barometriä 2015, jossa selvitettiin yli 55-vuotiaiden työntekijöiden hyvinvointia ja motivaatiota työelämässä. Kyselyyn osallistui lähes 2000 työntekijää 55-vuotiaasta ylöspäin 14 Euroopan maasta.

Väestön ikääntyessä kiinnitetään yhä enemmän huomiota työuransa loppupuolella olevien työntekijöiden tilanteeseen työmarkkinoilla. Suomi oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana vuosittaisessa Edenred-Ipsos Barometri 2015 -tutkimuksessa, jonka on toteuttanut kansainvälinen tutkimusyritys Ipsos. Yksi Barometrin painopisteistä oli ikääntyvien työntekijöiden kokemukset tilanteestaan työmarkkinoilla. Voit katsoa kiinnostavimmat tulokset myös graafisessa muodossa klikkaamalla tämän uutisen lopussa olevaa kuvaa.


Suomalaiset ja muut pohjoiseurooppalaiset tyytyväisimpiä työpaikoillaan

Pääasiassa Suomen ja muiden Pohjois-Euroopan maiden yli 55-vuotiaat työntekijät ovat tyytyväisimpiä verrattuna muihin Euroopan maihin. Suomalaiset ovat ykkössijalla tyytyväisyydessä elämänlaatuunsa työpaikoillaan: jopa 66 % yli 55-vuotiaista suomalaisista antoi elämänlaatunsa arvosanaksi 8-10 asteikolla 1-10. Toisena tulivat ruotsalaiset 56 %, kun taas esimerkiksi saman ikäryhmän espanjalaisista vain 23 % antoi hyvän arvosanan. Suomalaiset ovat myös kärjessä luottamuksessa työnantajaansa: noin kaksi kolmasosaa (65 %) suomalaisista kokee työnantajansa aidosti välittävän hyvinvoinnistaan.


Suomalaisten työllistämistoimenpiteissä ja taitojen kehittämisessä puutteita

Suomen 55-64-vuotiaiden työllisyysaste 59 % on viidenneksi korkein 14 vastaajamaan joukossa muun muassa Ranskan, Itävallan ja Puolan jäädessä taakse alle 50 % työllisyysasteillaan (Eurostat, 2013*). Tästä huolimatta suomalaiset ovat Barometrin mukaan ranskalaisten, italialaisten ja ruotsalaisten ohella tyytymättömimpiä toimenpiteisiin, joita heidän työpaikallaan on tehty ikääntyvien työntekijöiden työllistämiseksi. Jopa kolmasosa yli 55-vuotiaista suomalaisista vastasi toimenpiteiden olevan riittämättömiä.

Suomalaiset ovat myös häntäpäässä, kun kyseessä on tyytyväisyys oman yrityksen toimenpiteisiin taitojen kehittämiseksi ja siirtämiseksi eteenpäin. Melkein puolet (44 %) 55 vuotta täyttäneistä suomalaisista pitää yrityksensä toimenpiteitä tällä saralla riittämättöminä. Ranskassa tyytymättömien määrä on vieläkin korkeampi 64 %, kun taas kärkimaissa Hollannissa, Saksassa ja Itävallassa vain neljäsosa tai vähemmän pitää yrityksensä toimenpiteitä riittämättöminä.


Suomalaisilla yli 55-vuotiailla työntekijöillä motivaatio edelleen korkealla

Kehitysalueista huolimatta yli 55-vuotiaiden suomalaisten motivaatio on yhä korkealla, vaikka 42 % heistä on jo tehnyt suunitelmia melko läheiseksi kokemaansa eläkeikää varten. Jopa 80 % kokee olevansa edelleen motivoituneita ja 82 % tuntee olonsa luottavaiseksi ajatellessaan tulevia vuosia ennen eläkettä. Urakehitysmahdollisuuksissa sen sijaan on parantamisen varaa: vain 37 % kokee, että heillä on vielä mahdollisuuksia kehittyä. Barometrin tulosten perusteella suomalaisten yritysten tulisikin kiinnittää enemmän huomiota toimenpiteisiin, joilla myös jo pitkän työuran tehneet saadaan pidettyä kiinni työelämässä. Töiden tarjoaminen motivoituneille ja kokeneille työntekijöille eläkeiän saavuttamiseen asti on ensimmäinen askel työurien pidentämiseen.
 

 

Katso tulokset infografiikan muodossa
(kuva aukeaa uuteen ikkunaan klikkaamalla): *Eurostat-tilastot 2013

Sähköposti

Edenred Finland Oy Elimäenkatu 15
00510 Helsinki

Ticket Lounas®/ Ticket Restaurant®, Edenred-kortti/Ticket Duo®, Ticket Virike®/Ticket Mind&Body® and Ticket Transport® cards are issued by PrePay Technologies Ltd, a member of Edenred Group, under license from Mastercard International Incorporated. The cards are valid only in Finland within the network of merchants accepting the cards. Card programmes are managed by Edenred Finland Oy. Mastercard is a registered trademark of Mastercard International Incorporated.

Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoa.