2015 Edenred-Ipsos Barometri

Edenred selvitti: Suomalaiset palkansaajat ovat muita eurooppalaisia tyytyväisempiä elämänlaatuunsa töissä.

Suomalaiset palkansaajat ovat muihin Euroopan maiden palkansaajiin verrattuna kaikkein tyytyväisimpiä elämänlaatuunsa työpaikalla. Suurin osa suomalaisvastaajista on myös tyytyväinen työssä saamiinsa työsuhde-etuihin. Suomalaisten näkemykset selviävät Edenredin tutkimusyritys Ipsoksella teettämästä Työntekijöiden hyvinvointi ja motivaatio Euroopassa -barometristä, johon vastasi yli 13 000 eurooppalaista palkansaajaa.
 
Suomalaisvastaajat arvioivat elämänlaatunsa työpaikalla kaikkein myönteisimmin muihin Euroopan maiden palkansaajiin verrattuna. Suomalaisten palkansaajien jälkeen kokonaisuudessaan tyytyväisimpiä elämänlaatuunsa töissä olivat hollantilaiset, saksalaiset ja belgialaiset. Myös suomalaisten motivaatio on vankalla pohjalla.
 

Barometrin tuloksista selviää, että suomalaisten motivaatio työssä on eurooppalaista keskiarvoa korkeampi. Hyvä motivaatio edesauttaa työssä viihtymistä ja jaksamista, ja sen ylläpitämiseen ja tukemiseen kannattaakin työpaikoilla panostaa, sanoo Edenred Finlandin toimitusjohtaja Markus Mustelin.

 
Suomalaisvastaajien enemmistö on myös tyytyväinen työssä saamiinsa työsuhde-etuihin ja työsuhde-etuja pidetään kokonaisuudessaan hyödyllisinä. Suurin osa (72 %) kokee työsuhde-etujen kohentavan päivittäistä elämää ja vaikuttavan myönteisesti elämänlaatuun työpaikalla (67 %).
 
Uuden työpaikan valinnassa suomalaisille kaikkein suosituin valintakriteeri on työskentelyilmapiiri. Myös työelämän ja vapaa-ajan tasapaino, johtamistyyli ja työajan joustavuus nousivat valintakriteerien kärkeen. Työsuhde-edut ylsivät viidenneksi suosituimmaksi valintakriteeriksi.
 

Tulosten mukaan suomalaisvastaajat nostavat työsuhde-edut esimerkiksi urakehitysmahdollisuuksien ja osa-aikatyömahdollisuuden edelle uuden työpaikan valintakriteerinä. Työsuhde-eduilla on merkitystä myös työurien pidentämisen näkökulmasta, sillä niillä tuetaan sitä, että työntekijät voivat tehdä arjessaan hyviä valintoja – liikkumisen, kulttuurin ja ravinnon suhteen, sanoo Mustelin.

 
Edenredin tutkimusyritys Ipsoksella teettämä tutkimus tehtiin 14 Euroopan maassa. Aiempina vuosina tutkimukseen osallistuneiden maiden – Ranska, Iso-Britannia, Saksa, Belgia, Espanja, Italia ja Ruotsi – lisäksi tänä vuonna uusina maina tutkimukseen osallistuivat Puola, Romania, Turkki, Itävalta, Tšekin tasavalta, Alankomaat ja Suomi palkansaajia tilastollisesti edustavalla otoksella. Kaikkiaan vastauksia verkkokyselyyn saatiin 13 600 työntekijältä alkuvuonna 2015.
 
Tutkimuksessa on tilastollisesti edustava otos 800 suomalaispalkansaajasta. Vastaajat ovat vähintään 18-vuotiaita ja vastaajiin lukeutuvat muut palkansaajat paitsi käsityöläiset, pienyrittäjät, vapaiden ammattien harjoittajat sekä maanviljelijät ja maataloustuottajat.
 
 
Barometrin tulokset pähkinänkuoressa:
 

  • Suomalaisten palkansaajien (keskiarvo 7,2 asteikolla 1–10) jälkeen kokonaisuudessaan tyytyväisimpiä elämänlaatuunsa töissä ovat hollantilaiset (keskiarvo 7,1), saksalaiset (keskiarvo 7) ja belgialaiset (keskiarvo 6,9).

  • Suomalaiset palkansaajat antavat elämänlaadulleen työpaikalla myös suhteellisesti eniten (53 %) parhaita arvosanoja (arvosanat 8–10).
  • Suomalaisista palkansaajista 90 % ilmoittaa olevansa töissä onnellinen joko usein tai ajoittain. Kaikkein onnellisimpia töissä ovat hollantilaiset palkansaajat, joista 97 % ilmoittaa olevansa onnellinen usein tai ajoittain.
  • Uuden työpaikan valinnassa suomalaisten palkansaajien kaikkein suosituin valintakriteeri on työskentelyilmapiiri (95 %). Myös yksityis- ja työelämän tasapaino (90 %), johtamistyyli (89 %) ja työajan joustavuus (87 %) ovat tärkeitä kriteereitä. Viidenneksi suosituimmaksi valintakriteeriksi ylsivät työsuhde-edut: 75 % vastaajista ilmoitti ne valintakriteerikseen uutta työpaikkaa valitessaan.
  • 82 % lounasseteleitä saavista, 79 % työmatkaetua saavista, 78 % kulttuuri-/liikuntaetua saavista ja 75 % lounassetelikortteja saavista ilmoittaa olevansa niihin tyytyväinen.

  
Lisätietoja:
Markus Mustelin
Toimitusjohtaja
Edenred Finland Oy 
 
+358 40 517 5037
markus.mustelin@edenred.com

 


 
Edenred Finland Oy

Edenred on maailman johtava prepaid-maksuvälineratkaisujen tarjoaja, joka kehittää palveluja työntekijöiden hyvinvoinnin ja organisaatioiden toiminnan tehostamiseksi. Edenred on listattu Pariisin Euronext pörssiin ja yritys toimii 42 maassa noin 6.000 työntekijän voimin. Edenredillä on lähes 660.000 asiakasta sekä yksityiseltä, että julkiselta sektorilta, 1,4 miljoonaa kumppania ja 41 miljoonaa edunsaajaa. Vuonna 2014 liikkeelle laskettujen korttien ja seteleiden kokonaisarvo oli 17,7 miljardia euroa, josta 60 % on kehittyviltä markkinoilta. Suomessa Edenredin valikoimaan kuuluvat tuotteet Ticket Duo®, Ticket Lounas®, Ticket Mind&Body®, Ticket Transport®, Lounasseteli™, Virikeseteli® ja Delicard. Edenred on toiminut Suomessa vuodesta 2005. Suomessa Edenredin henkilöstöetukortit ja setelit käyvät yli 11 000 verkostoon kuuluvassa ruokapaikassa ja yli 5 200 liikunta- ja kulttuurikohteessa, mukaan lukien R-kioskit, joista voi ostaa tapahtumalippuja. www.edenred.fi.
Sähköposti

Edenred Finland Oy Elimäenkatu 15
00510 Helsinki

Ticket Lounas®/ Ticket Restaurant®, Edenred-kortti/Ticket Duo®, Ticket Virike®/Ticket Mind&Body® and Ticket Transport® cards are issued by PrePay Technologies Ltd, a member of Edenred Group, under license from Mastercard International Incorporated. The cards are valid only in Finland within the network of merchants accepting the cards. Card programmes are managed by Edenred Finland Oy. Mastercard is a registered trademark of Mastercard International Incorporated.

Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoa.